I proudly present

Trots. Ego.

Geen onwaarschijnlijke woorden als je denkt aan een masterclass met ‘de talenten van de lage landen’ zoals de Münchener Biennale het zelf omschrijft. Het gerenommeerde Internationales Festival für neues Musiktheater vindt eens per twee jaar plaats en daagt jonge componisten, dramaturgen, regisseurs en scenografen uit projecten te ontwikkelen.

Trots. Ego.

Ook bij Kris Defoort, Paul Koek, Tom Creed en David Lang. Wanneer zij vertellen over hun werkwijze, vallen deze woorden herhaaldelijk. Waarom? Omdat de hedendaagse operawereld barst van de jonge, getalenteerde individuen. Ego’s in de letterlijke betekenis van het woord. En daarom pleiten bovenstaande masters voor weken zoals deze, waarin we elkaar en elkaars werk ontdekken en mogelijk een samenwerking.

Want opera is Gesamt. Cliché, maar waar. Maak je opera, dan werk je samen. Met crew, met cast, met kunstvormen. Meer oneliners?
“Never forget you’re working with people you need – and that they need you” (Tom Creed)
“How to get your crew on the same brainwave? One: convince them of your absolutely brilliant idea. Two: let them go” (Paul Koek);
En dan David Lang, op de vraag wat volgens hem de sleutel is tot een goede samenwerking;

Be. Humble.

Samenwerking gaat over nederigheid. “A good collaboration is about humility. Someone has a talent that you need and that you don’t have.” Kijk naar hun oeuvre en je weet dat ze gelijk hebben. Of zoals een classmate vandaag zei dat er niets mooier is dan iemand te zien schitteren in jouw concept.

Morgen pitchen we onze ideeën aan de commissie van de Münchener Biennale:

w e  proudly present

Comments are closed.