La bohème

La bohème is de eerste opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni iedere avond te zien op Brava.

Verdoemde liefde. Lijkt er iets romantischer dan dat? Vanaf rood pluche in de zaal of sofa thuis zeggen we volmondig ‘nee’. Orfeus et Eurydice, Assepoester en prins Charming, Romeo and Julia. Het zijn de star-crossed lovers die sinds hun eerste ontmoeting een bron van fantasie, dagdromen en inspiratie zijn.

En blijven. Orphée et Eurydice was de hit van De Nederlandse Reisopera afgelopen maand, Opera Zuid tourt nu met La cenerentola en komend seizoen komt De Nationale Opera met een nieuwe dansversie van Roméo et Juliette.

En dan vanavond; vanavond kijken we naar Mimì en Rodolfo uit La bohème, het liefdesdrama van componist Giacomo Puccini, naar het verhaal van Henri Murger.

Het is 1837 en het Parijse kunstenaarsleven floreert rondom dit tweetal uit het Quartier Latin. Hij is dichter, zij het buurmeisje en bij hun ontmoeting op kerstavond is het liefde op het eerste gezicht. Hun geluk is echter van korte duur: zij heeft tuberculose, hij verdient niet genoeg om haar te laten verzorgen. Ze gaan uit elkaar en wanneer Mimì twee maanden later terugkomt, is dat om in Rodolfo’s armen te sterven.

Armoede, ziekte, dood; we genieten zonder gene en misschien zelfs met een stiekem verlangen naar een eigen vie de bohèmienne. En hoe kunnen we anders? Niet voor niets is dit meesterwerk altijd een van de populairste opera’s geweest. Met hoog verhaaltempo, meeslepende melodieën, ongelofelijk romantische muziek is Giacomo Puccini de regisseur van onze emoties.

Need proof? Luister naar Si, mi chiamano Mimì, het moment waarop Mimì en Rodolfo elkaar ontmoeten en niet veel later de vonken overvliegen. Tussen hem en haar, tussen Puccini en publiek. Hear, hear!

La bohème (Giacomo Puccini) is vanavond om 20.30 uur te zien op Brava.

Live naar La bohème? Opera Zuid viert haar jubileum met deze klassieker in voorjaar 2016.


synopsis

I
Kerstavond. In een Parijs atelier klagen de dichter Rodolfo en de schilder Marcello over de bittere kou. Rodolfo verbrandt een toneelstuk om het even warm te hebben. De filosoof Colline voegt zich bij zijn vrienden; hij heeft zijn boeken niet kunnen verpanden. Daarop komt de musicus Schaunard binnen met geld, eten, wijn en brandhout. Als de huisbaas Benoît de huur komt innen, voeren ze hem dronken en zet- ten hem de deur uit. De vrienden gaan naar Café Momus, maar Rodolfo blijft thuis om door te werken. Zijn buurmeisje Mimì komt een vuurtje vragen voor haar kaars. Bij het zoeken naar haar sleutel raakt Rodolfo haar hand en weldra bekennen zij elkaar hun liefde.

II
In Café Momus stelt Rodolfo Mimì voor aan zijn vrienden. Marcello ziet zijn exvriendin Musetta verschijnen met de oude, rijke Alcindoro. Zij stuurt deze met een voorwendsel weg en verzoent zich met Marcello. Het gezelschap gaat ervandoor en Alcindoro kan opdraaien voor de rekening.

III
Marcello en Musetta werken in een her- berg aan de rand van de stad. Mimì komt Marcello om raad vragen over haar relatie met Rodolfo, die erg jaloers is. Marcello adviseert haar hem te verlaten. Als Rodolfo verschijnt, verstopt Mimì zich. Ze hoort hoe Rodolfo haar wil verlaten vanwege haar zwakke gezondheid: zij heeft tuberculose. Mimì verraadt haar aanwezigheid door een hevige hoestbui. De twee geliefden besluiten tot het voorjaar samen te blijven, terwijl Marcello en Musetta zo’n ruzie krijgen dat ze uit elkaar gaan.

IV
Enkele maanden later proberen Rodolfo en Marcello in het atelier weer te werken. Schaunard en Colline brengen wat te eten. Plotseling staan Musetta en Mimì voor de deur. Mimì is er slecht aan toe; ze heeft haar rijke minnaar verlaten om bij Rodolfo te sterven. De anderen laten hen even alleen om medicijnen en andere dingen te kopen. Als ze terugkomen, valt Mimì in slaap en sterft.

(synopsis door Frits Vliegenthart)

Comments are closed.