Le nozze di Figaro

Le nozze di Figaro is de tweede opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni iedere avond te zien op Brava.

Cinque.. dieci.. venti..opent Figaro zijn opera. 5..10..20.. ja, wat eigenlijk? Hij zingt letterlijk over de afmetingen van zijn slaapkamer en het bed dat er in moet komen. Figaro staat namelijk op het punt te trouwen met Susanna. Maar die situatie vraagt om problemen.

Het verloofde koppel is in dienst van Graafschap Almaviva, hij als knecht, zij als kamermeisje, en de graaf, die heeft last van losse handjes, tot grote frustratie van Susanna die alles in de gaten heeft, net als de Gravin, die dus wordt bedrogen door haar man, terwijl Figaro niets lijkt te willen zien en zo de graaf ongestoord zijn gang laat gaan.

Volgt u het nog? Grote kans van niet.

Le nozze di Figaro staat namelijk bol van de intriges, verkleedpartijen en gedaanteverwisselingen. Het is gebaseerd op het toneelstuk Le mariage de Figaro, geschreven door Beaumarchais in 1778 als kritiek op de scheve verhoudingen tussen de sociale rangen. Van dit komische stuk maakte Mozart en librettoschrijver Da Ponte een al even komische opera en lieten het doel van Beaumarchais bijzonder goed in zijn waarde: commentaar leveren op klassenongelijkheid. En Mozart ging nog net iets verder. 

Voor hem was Le nozze di Figaro een ode aan de vrouw: de sterke, sensuele, bedrogen vrouw die voor en door de liefde altijd de juiste beslissing neemt. In tegenstelling tot de man, die zich van lust, maar geen emotie bewust is. Geen wonder dat de mannelijke personages wat oppervlakkig blijven en de vrouwelijke personages de katalysator zijn van het verhaal, van de intriges, verkleedpartijen en gedaanteverwisselingen.

Maar is de vrouw dan niet de grote bedrieger? Ja, zegt Mozart, en met een fantastisch excuus: de liefde. “Scusatemi se mento, void che intended amor!” zingt Susanna. Forgive me if I lie, all of you who understand love! 
De vraag is hoe ver je mag gaan.

Een serieus onderwerp, dat deze opera actueel houdt. Want gaat het anno 2015 niet meer over graafschappen, gelijkheid van sekse is een onderwerp van elke tijd.

Le nozze is vermaak bij uitstek. De muziek is helder, vrolijk vaak en laat de tekst tot zijn recht komen zonder in simpele begeleidingen te vervallen, met prachtige aria’s zoals Non so piu en Deh vieni.

Le nozze di Figaro (Mozart) is vanavond om 20.30 uur te zien bij Brava


Synopsis

I
Graaf Almaviva wil een avontuurtje met het kamermeisje Susanna. Daarom gaf hij de kamerdienaar Figaro, met wie zij gaat trouwen, een kamer naast de zijne. Ooit heeft Figaro een trouwbelofte gedaan aan Marcellina, die hem daar nu aan komt houden, gesteund door haar vriend Bartolo. Dit is gunstig voor Almaviva, die Figaro’s huwelijk op de lange baan probeert te schuiven. Hoewel zelf ontrouw, is de graaf jaloers als de page Cherubino dweept met de gravin. Figaro wil de gravin, die lijdt onder het gedrag van haar man, helpen door een intrige waarin Cherubino zal meespelen.

II
Via een anonieme brief wordt Almaviva geïnformeerd over een zogenaamd rendez-vous van de gravin. Intussen wordt voor hemzelf een val opgezet: Susanna zal toestemmen in een afspraakje, maar in haar plaats zal de als vrouw verklede Cherubino daarheen gaan. Vervolgens zal de gravin haar man betrappen.

III
Door een moedervlek beseft Marcellina plotseling dat Figaro haar verdwenen zoon Raffaello is; Bartolo erkent de vader te zijn. Niets staat de bruiloft van Figaro en Susanna meer in de weg. Tijdens de ceremonie krijgt de graaf een briefje toegespeeld, waarin Susanna hem een tête-á-tête belooft.

IV
De gravin en Susanna wisselen van kleren: in plaats van Cherubino – die het erg druk heeft met Barbarina, de dochter van de tuinman – zal de gravin zelf verkleed als Susanna de graaf opwachten. Figaro wordt nu jaloers en gaat naar de plaats van het rendez-vous. Hij benadert de ‘gravin’ maar herkent Susanna aan haar stem. Tijdens een door Figaro en Susanna gespeelde liefdesscène meent de graaf zijn echtgenote te betrappen en hij roept allen op als getuigen. Als de echte gravin verschijnt, moet Almaviva haar wel om vergiffenis vragen.

(synopsis door Frits Vliegenthart)

Comments are closed.