Tristan und Isolde

Tristan und Isolde is de derde opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni iedere avond te zien op Brava.

Ga naar Christoph Marthaler en je betreedt een nieuw universum. Nieuw, uniek, one of a kind. Het is niet verwonderlijk dat niet iedereen raad weet met het werk van de wereldberoemde regisseur. Met zijn muziektheater, opera en bewerkingen van klassiekers trekt hij je in een andere wereld en verlaat je die van jezelf.

Wellicht verklaart dat ook de reacties op de première van zijn Tristan und Isolde in 2005, waar cast en crew werden weggefloten door het publiek in Bayreuth. Overdreven, wat mij betreft. Eenmaal uit je jetlag zie je namelijk hoe knap Marthaler een totaal desolate sfeer neer zet, met doordachte kostuums, ensceneringen en smaakvol acteerwerk en realiseer je je dat het noodlot van Tristan en Isolde al merkbaar was ver voordat het doek op ging.

Marthaler is meester in het benadrukken van hoe klein de mens kan zijn. Zeker in Tristan und Isolde, waar hij pijnlijk duidelijk maakt hoe zinloos de acties van beiden zijn. Maar des te groter wordt onze fantasie en inlevingsvermogen, onze eigen scheppingskracht, en maken we ons een nieuwe wereld gaandeweg eigen.

Dus voelt u zich vooral welkom in de producties van Christoph Marthaler. Landsgrenzen zijn actueel, maar niet meer van deze tijd.

Tristan und Isolde (Wagner) is vanavond om 20.00 uur te zien bij Brava

Behoefte aan meer kleinmenselijk leed na het zien van deze Bayreuth productie? Zijn Kingsize tijdens Operadagen Rotterdam vond ik nieuw, uniek, one of a kind.


Synopsis

I
De Ierse prinses Isolde is per schip op weg naar Cornwall om met koning Marke te trouwen. Markes ridder Tristan is haar komen halen. Zij vertelt haar dienstmaagd Brangäne hoe Tristan in vermomming bij haar genezing zocht voor de wond die hij had opgelopen in een tweegevecht, waarin Isoldes verloofde Morold om het leven kwam. Pas later herkende zij hem, maar ze was niet in staat hem te doden. De gedachte aan wraak laat haar echter niet los. Ze draagt nu Brangäne op om Tristan en haarzelf een dodelijke drank aan te reiken, maar deze schenkt heimelijk een liefdesdrank in, zodat zij hevig verliefd op elkaar worden.

II
Terwijl Marke en zijn vazallen ‘s nachts op jacht zijn, wacht Isolde op Tristan. Brangäne waarschuwt haar tevergeefs voor de jaloerse Melot, die Markes achterdocht heeft gewekt. Tristan en Isolde verwensen de dag, want alleen ‘s nachts kunnen zij zich aan hun liefde overgeven. De plotselinge terugkeer van Marke verstoort hun samenzijn. Marke vraagt tekst en uitleg, maar Tristan weigert die te geven. In een duel met Melot raakt Tristan ernstig gewond.

III
Zijn trouwe dienaar Kurwenal heeft Tristan naar diens oude burcht in Bretagne gebracht. Isolde is op de hoogte en haar schip kan elk moment aankomen. Als zij verschijnt, rukt Tristan het verband van zijn wond en gaat haar met zijn laatste krachten tegemoet om in haar armen te sterven. Een tweede schip nadert met daarop Marke, Brangäne en Melot. Marke is door Brangäne ingelicht over het verwisselen van de dranken en wil het paar vergeven. Kurwenal vermoedt echter verraad en er ontstaat een gevecht tussen hem en Melot, waarin Melot sterft en Kurwenal dodelijk gewond raakt. Isolde verenigt zich met haar geliefde in de dood.

(synopsis door Frits Vliegenthart)

Comments are closed.