Fidelio

Fidelio is de vierde opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni iedere avond te zien op Brava.

Fidelio. Fidèle. Fidelity. De titel van Beethovens enige opera liegt er niet om.

Trouw en de echtelijke liefde, het ontroerende verhaal van Leonore die het leven van haar man Florestan, politiek gevangene, probeert te redden, is er van doorspekt. Florestan wordt al twee jaar vastgehouden in de Spaanse staatsgevangenis door gouverneur Don Pizarro. Vastberaden hem terug te krijgen en Pizarro te ontmaskeren, verkleedt Leonore zich als man, om zo een baantje te krijgen als assistent van de cipier.

Vele handelingen later en we zien een happy ending. Heerlijk. Ikzelf ben dol op een ..en ze leefden nog lang en gelukkig. Maar een Disneydecennium verder en ik kan het niet laten me af te vragen: hoe gelukkig ben je als je jaren onterecht hebt vastgezeten?

Een vraag die niet actueler kan zijn. Dit weekend was Amerika trending topic vanwege Kalief Browder. De 22-jarige scholier pleegde zelfmoord na drie jaar onterecht in de gevangenis te hebben gezeten. Aanklacht: het stelen van een rugzak. Ondanks zijn directe ontkenning, krijgt hij geen proces en wordt hij drie jaar lang vastgehouden, waarvan een groot deel in een isoleercel. Als hij plots wordt vrijgelaten is de psychische klap te groot.

Lang en gelukkig is volgens mij niet wat Beethoven wil laten zien. Ook niet het tot in de meest extreme omstandigheden nastreven van huwelijkse voorwaarden.

Met Leonore als heldin van het verhaal maakt hij ons duidelijk dat trouw, vastberadenheid, doorzettingsvermogen eigenschappen zijn die we allemaal kunnen hebben. Ben je op persoonlijk niveau een goed mens, dan ben je dat ook voor het grotere geheel. Liefde, loyaliteit, gerechtigheid: zit het inderdaad in ons, laten we dan ook aan onszelf fideel blijven.

Fidelio (Beethoven) is vanavond om 20.30 uur te zien bij Brava

Fidelio is niet de enige opera waar de gevangenis een grote rol speelt. Ook in Puccini’s Tosca morgenavond te zien bij Brava, weerhouden de tralies twee geliefden bij elkaar te zijn. Benieuwd naar opera’s van de jonge componisten van nu? Bezoek dan Graaf!, maandag 22 juni aan het conservatorium van Utrecht.


Synopsis

I
In een Spaanse staatsgevangenis wordt de politieke gevange Florestan al twee jaar zonder proces in het geheim vastgehouden door de gouverneur van de gevangenis, Don Pizarro. Florestans vrouw Leonore vermoedt waar haar man zich bevindt. Zij verkleedt zich als man en weet een baantje te krijgen als assistent van Rocco, de cipier. Diens dochter Marzelline wordt primpot verliefd op de ‘jongeman’ die zich Fidelio noemt. Op de naamdag van de koning wordt aan sommige gevangenen amnestie verleend. De minsister Don Fernando heeft geruchten vernomen over een onschuldige gevangene. In plaats van amnestie te verlenen besluit hij persoonlijk een onderzoek in te stellen. Als dit Don Pizarro ter ore komt, wil hij Florestan doden en in de kerker begraven in een nieuw te delven graf.

II
Leonore gaat met Rocco naar de duistere kerker om het graf te graven. Ze herkent haar man aan zijn stem. Als Don Pizarro Florestan wil doden, grijpt Leonore in: ze maakt zich bekend en bedwingt Don Pizarro met een pistool. Don Fernando arriveert en herkent in Florestan een verdwenen vriend. Alle gevangenen worden vrijgelaten en Leonore makt de ketenen van haar man los. Allen prijzen de opofferende echtelijke liefde.

(synopsis door Frits Vliegenthart)

Comments are closed.