Tosca

Tosca is de vijfde opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni iedere avond te zien op Brava.

Tosca vind ik de allermooiste opera van Giacomo Puccini. De drie hoofdrollen behoren tot de dankbaarste vocale partijen van zijn hele oeuvre en het orkest heeft een al even groot aandeel. Waarschijnlijk staan de eerste vijf tonen koper voor altijd in mijn geheugen gegrift.

In alle eerlijkheid: ik ben veel (veel) minder onbevooroordeeld dan een ander. In 1999 mocht ik meezingen als koorknaapje in Tosca van De Nederlandse Opera, met Nelly Miricioiù. Volume, knallende hoogtes en dramatische uithalen, tegen de ingetogen, tedere momenten, prachtig van toon en timbre wanneer goed uitgevoerd. Het is typerend voor de divarol Tosca en typerend voor de orkestpartijen. Hoe kan dat geen indruk maken op een tienjarige?

Maar ik ben niet de enige. Tosca, geschreven in 1900, is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Italiaanse componist. Het werk staat met regelmaat op het repertoire van ’s werelds grootste operahuizen en zelden kende de operageschiedenis een meer hartstochtelijke vrouw dan Tosca.

Haar verhaal speelt zich af in Rome, juni 1800. De stad zucht onder de gewelddadige hand van politiechef Scarpia, die zijn zinnen heeft gezet op de gevierde operazangeres Floria Tosca. Als hij erachter komt dat haar geliefde, de schilder Cavaradossi, onderdak biedt aan de voortvluchtige voormalige consul van de stad, heeft Scarpia een goed excuus om hem op te laten sluiten. En hem te martelen. En Tosca in een zeer lastige postitie te brengen.

Tosca is een van de gouden resultaten van de samenwerking tussen Puccini en zijn librettisten Illica en Giacosa. Need proof? Luister naar het prachtige Mia Gelosa. Of naar het hartstochtelijke Ed io venivo a lui tutto dogliosa! Of naar het indrukwekkende Tre sbirri/Te deum van Scarpia en koor. En misschien dan ook even naar Sommo giubilo, excellenza, het moment waarop de koorknaapjes voor het eerst het toneel op rennen.

Maar luister vooral vanmiddag: Tosca in de regie van Nicola Glück en kostuum van Pia Oertel. Brava, 12.00 uur.


Synopsis

Het verhaal speelt zich af te Rome in juni 1800. De eerste akte speelt in een kerk, de Sant’Andrea della Valle. Floria Tosca, een zangeres, is verliefd op de schilder Mario Cavaradossi, maar deze wordt gevangen genomen omdat hij Cesare Angelotti, een gevluchte gevangene, onderdak zou hebben gegeven. Baron Scarpia, politiechef van Rome, is op zijn beurt verliefd op Tosca, en chanteert haar: hij zal Cavaradossi bevrijden als ze zich aanbiedt aan hem. Hij zal de executie van de schilder simuleren door losse flodders te laten gebruiken. Tosca doet alsof ze akkoord gaat, maar nadat de agenten Cavaradossi naar de plaats van zijn executie gebracht hebben, vermoordt ze Scarpia met een dolkstoot. Tosca woont de executie bij, onwetend dat Scarpia ook gelogen had en de soldaten met echte kogels zouden schieten. Nadat ze de dood van Cavaradossi heeft aanschouwd, pleegt Tosca zelfmoord door zich van de transen van de Engelenburcht te werpen.

(synopsis door Musico)

Comments are closed.