La traviata

La traviata is de negende opera in de serie Brava's introductie tot de opera, van 8 tot en met 14 juni te zien op Brava.

De gevallen vrouw.

Dat is wat La traviata letterlijk betekent. Een vertaling die me ergens altijd heeft geïrriteerd. In de setting van Verdi’s opera, het Parijs van 1850, betreft het de sociale ladder waar Violetta vanaf kukelt, want Violetta is een courtisane. Een vrouw zonder morele waarden.

Hofdame. Dat is wat courtisane letterlijk betekent. Van het Franse woord ‘court’, waar een dergelijke dame al gauw de functie van minnares kreeg. Of eigenlijk moet ik zeggen: koos. Want is dat geen bewuste keuze?

De courtisane had een interessante positie in de maatschappij. Werd er aan de ene kant op haar neer gekeken voor het prostitueren van lichaam en liefde, aan de kant werd ze bewonderd om haar onafhankelijkheid en vrije manier van leven. Zíj bepaalde immers met wie ze relaties aanging en dat waren niet de minste heren, vaak van adel of uit de rijke handelskringen. Zo kwam ze in aanraking met wetenschap, kunst en rijkdom waar normaal gesproken alleen de elite toegang tot had. Sounds perfect. Oh ja; een courtisane werd echter alleen als courtisane geaccepteerd. Kreeg zij een andere functie dan die van minnares, bijvoorbeeld verloofde of zelfs echtgenote, dan brak de hel los.

Het verhaal van La traviata, gebaseerd op La dame aux Camélias van Alexandre Dumas, kan in elke periode worden geplaatst. De terminaal zieke Violetta besluit haar eigen geluk op te geven voor dat van haar schoonzus, door haar geliefde Alfredo er van te overtuigen dat ze niet meer van hem houdt.

Tja. Is Violetta een gevallen vrouw zonder morele waarden? Oordeel zelf, vanmiddag bij Brava om 12.02.

Meer weten over Verdi? Say oui! en lees mijn blog over Aida.


Synopsis

I
De Parijse courtisane Violetta Valéry geeft een groot feest. Een jonge bewonderaar van haar, Alfredo Germont, is een van de gasten. Als het gezelschap zich naar een andere kamer begeeft om te gaan dansen, voelt Violetta – die lijdt aan tuberculose – zich niet goed. Alfredo ontfermt zich over haar en vertelt haar dat hij verliefd op haar is. Hoewel Violetta niet echt in de liefde gelooft en altijd vrij wil zijn, maakt Alfredo’s ontboezeming grote indruk op haar.

II
Alfredo en Violetta zijn in een buitenhuis gaan wonen, waar ze erg gelukkig zijn. Maar Annina, de dienstmeid, verklapt Alfredo dat Violetta bezig is haar bezittingen te verkopen om hun dure levenswijze te kunnen bekostigen. Onmiddellijk vertrekt hij naar Parijs om hier een stokje voor te steken. Violetta krijgt een uitnodiging voor een feest bij haar vriendin Flora die avond. Zij is niet van plan te gaan. Een heer laat zich aandienen: het is Giorgio Germont, Alfredo’s vader. Hij wil een eind maken aan hun ‘ongepaste’ verbintenis, zodat Alfredo’s zuster met een goede partij kan trouwen. Germont zet Violetta dermate onder druk dat zij toegeeft. Ze schrijft Alfredo een afscheidsbrief en vertrekt naar Parijs, om alsnog naar Flora’s feest te gaan. Alfredo ziet de uitnodiging en denkt dat Violetta hem heeft verlaten voor een ander. Hij is woedend en wil zijn gram halen op het feest.
Bij Flora wordt kaart gespeeld om hoge inzetten. Violetta wordt vergezeld door baron Douphol, van wie Alfredo een flinke som geld wint. Als Violetta een uitbarsting tussen de twee mannen vreest, neemt ze Alfredo apart. Deze dwingt haar te bekennen dat ze van Douphol houdt; Violetta ziet geen andere mogelijkheid dan te doen alsof dat zo is. Alfredo roept de anderen erbij en werpt zijn gewonnen geld op de grond voor Violetta’s voeten. Om deze grove belediging daagt Douphol Alfredo uit tot een duel.

III
Violetta’s leven loopt ten einde. Germont schreef haar dat Douphol gewond werd in het duel en dat Alfredo nu weet waarom zij hem had verlaten. Alfredo is op weg naar haar om het weer goed te maken, maar zij voelt dat het te laat is. Buiten passeert een joelende menigte carnavalsvierders. Als Alfredo eindelijk arriveert, maken de geliefden plannen voor de toekomst. Giorgio Germont komt binnen, met de dokter. Na een laatste, korte opleving sterft Violetta.

(synopsis door Frits Vliegenthart)

Comments are closed.