Er was eens

Blauwbaard door Holland Opera is vrijdag 8 augustus te zien bij Brava

Er was eens..

Het is de standaard formule voor elk sprookje.

Blauwbaard ís een sprookje, maar in de versie van Holland Opera bepaald niet standaard. Het bloedstollende verhaal van Charles Perrault uit 1703 gaat over een mysterieuze man met – what’s in a name – een woeste blauwe baard. Tijdens een groot feest rond zijn fort ziet hij het meisje Judith en wordt op slag verliefd. Nog diezelfde nacht trouwen ze en geeft Blauwbaard haar de sleutels van zijn vertrekken. Er is echter één kamer die hij haar nadrukkelijk verbiedt te betreden..

In Blauwbaard gaat het niet zo zeer om goed en kwaad als wel om de zoektocht naar ultieme liefde. Mag je in de liefde nog geheimen hebben? Je eigen ruimte? Een verboden kamer? Of verspeel je daarmee je lang en gelukkig?

Hoe Blauwbaard viel voor Judith, zo viel regisseur Joke Hoolboom voor de locatie: een robuust fort omgeven door de prachtige natuur van gebied Rhijnauwen in Utrecht. Fort Rhijnauwen leent zich makkelijk als decor voor de thriller Blauwbaard, heeft een eigen gruwelijke geschiedenis en alsof het zo moest zijn heeft het fort zeven dubbele deuren die in het verhaal wel erg goed van pas kwamen (ontdek zelf waarom!).

Locatietheater vraagt wel om een open mind. Overgeleverd aan de natuur, moest de voorstelling twee keer worden geannuleerd omdat het zomerweer te slecht was. Een live orkest plaatsen was ingewikkeld en onnodig duur, dus worden de zangers begeleid door een track. Wat overigens niets af doet aan de voorstelling. Elke recensent gaf Blauwbaard 4+ sterren. De tekst van Imme Dros en muziek van Chiel Meijering, met snoeiharde rock, een doorlopende suspense en buitengewoon mooie aria’s lijken op de muren van Fort Rhijnauwen te zijn geschreven.

Er was eens..

Blauwbaard is vrijdag 7 augustus om 20:30 uur te zien bij Brava


credits

Holland Opera (juni 2013)

team
muziek | Chiel Meijering
libretto | Imme Dros
regie | Joke Hoolboom
choreograaf | Jack Timmermans

cast
Blauwbaard | Niek Idelenburg
Judith | Leonie van Veen
Anna | Fenna Ograjensek
Stoppel | Arnout Lems
Tochlat | Florian Just

musici
orkest| Carthago Consort
gitaar Martin Jagt | basgitaar Bart Soeters | slagwerk Tjaco Oostdijk

Comments are closed.