fuzz

Peter en de Wolf (6+) speelt zondag 23 augustus tijdens de Zeister Muziekdagen

De commissie ‘WIN’ oftewel ‘Wolf in Nederland’ is in het leven geroepen om kinderen voor te bereiden op de terugkeer van de Wolf in Nederland!

!

Gelukkig maar. Als het aan Prokofjev lag, moet iedereen met drie hoorns worden gewaarschuwd voor het grijze, grootorige, -ogige, -tandige monster.

Dat klinkt misschien wat overdreven, of niet? De fuzz rondom de wel of niet terugkerende wolf maart j.l. was er niet minder om. Wolven In Nederland werd inderdaad opgericht toen voor het eerst in 150 jaar een wolf werd gesignaleerd. Want wat moet je doen als je een wolf tegenkomt? Hoe herken je de sporen van een wolf? En hoe weet je of een wolf in de buurt is geweest?

Op al deze vragen is er gelukkig een antwoord en wel in het prachtige muzikale en theatrale sprookje Peter en de Wolf. Sinds Petja I Volk in 1936 in premiere ging, is het wereldwijd een succes. Overigens niet naar verwachting of zelfs naar wens van de componist. Het stuk was namelijk Prokofjevs opdracht van De Staat voor jeugdtheater Moskou. De componist moest een simpel en goed verstaanbaar stuk schrijven, aantrekkelijk voor kinderen én aantrekkelijk voor communistische doeleinden. Sergej Prokofjev hield niet van politiek. Volgens verschillende theorieën is Peter en de Wolf een directe allegorie op de situatie van de Sovjet, waarin de verschillende karakters staan voor de bekvechtende naties. Zo staat Peter (de Grote!) voor de Sovjet Unie en wordt nazi-Duitsland gerepresenteerd door de wolf.

Het mooie aan muziek: iedereen kan er zijn eigen verhaal van maken, ook zonder achtergrondkennis. Ik luister sinds mijn zesde naar Peter en de Wolf, in de versie van Leoni Jansen en de Boston Pops o.l.v. John Williams. Ik heb niets dan positieve herinneringen en maakte zelfs mijn eigen versie voor een basisschool in Utrecht. Credits aan mijn ouders en credits aan Prokofjev. En credits aan ensembles als Anemos Arts die dit soort stukken actueel houden. Want de wolf is terug een Nederland!

Peter en de Wolf is zondag 23 augustus om 15.30 uur te zien in Slottuintheater Zeist in het kader van de Zeister Muziekdagen. De toegang is gratis.


credits
muziek| Anemos Arts Ensemble
spel| Michiel Bijmans 

Comments are closed.