All time favorite

all time favorite

King Arthur|Purcell speelt maandag 31 augustus om 20.00 uur 
in TivoliVredenburg tijdens het Festival Oude Muziek

Toen ik aan het conservatorium studeerde was Geschiedenis van de Klassieke Muziek, 2,5 uur op de maandagnamiddag, mijn all time favorite theorievak. Niet in de laatste plaats omdat we als enthousiast jaar hadden afgesproken altijd koffie en taart mee te nemen. Broodnodig op de Mariaplaats deed goede zaken. Maar ook onze docent was niet onverdienstelijk. De lessen waren met regelmaat hilarisch, het onderwerp variërend van de basso profundo uit Rusland tot het gregoriaans psalmodiëren door de prof himself.

Ook de les over Purcells Koning Arthur kan ik me goed herinneren. Een combinatie van barok, Monty Python en Rowan Atkinson. Bijna slapstick. Hilarisch.

Hilarisch? Laten we wel wezen, we hebben het hier nog steeds over een stuk uit 1691.

Henry Purcell schreef King Arthur of ‘The British worthy’ samen met dichter John Dryden. De patriottistische tekst gaat niet zo zeer over de Arthur-sagen zoals ze meestal worden verteld, maar schildert eerder de woeste strijd tussen de Britten (van koning Arthur) en de Saksen, en, daar komt ‘ie, vaak met humoristische ondertoon. De muziek van Purcell is briljant: levendig, vol met vrolijke muziek dansant en prachtige aria’s als Fairest Isle. Dirigent Nikolaus Harnoncourt omschreef deze semi-opera als de eerste musical in de geschiedenis.

Dus luchtig? Oui, dat klopt. Om terug te komen op mijn les: wij keken naar een regie van Corinne et Gilles Benizio, twee franse komieken die bekend staan onder het pseudo Shirley & Dino. Hence de hilariteit. Nu zijn het La Fenice en artist in residence Vox Luminis die garant staan voor een niet te missen spektakel en boven alles prachtige, oude muziek.

Maandag 31 augustus om 20.00 uur in TivoliVredenburg tijdens het befaamde Festival Oude Muziek in Utrecht.


Credits
Caroline Weynants (Philidel)
Tomáš Král (Aeolus, Grimbald)
Sophie Junker (Nereid, Cupid)
Sebastian (Cold genius)
Lionel Meunier (Pan)
Kristen Witmer, Robert Buckland, Olivier Berten,
Sebastian Myrus (Comus)
Zsuzsi Tóth, Kristen Witmer (Venus)
Kristen Witmer (Honour)

En ook Arnoud Heerings en my dearest class of 2012 voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Comments are closed.