summer in the city

Summer in the city zit laatste weken regelmatig in mijn hoofd. De hit van Lovin’ Spoonful, ook gedaan door Quincy Jones en Joe Cocker, gaat over de hete zomer van 1966 in New York.

De Nederlandse zomers zijn ongetwijfeld anders, maar ik ben dol op zomer in de stad. Vooral de Utrechtse. Eind augustus, begin september stroll ik van TivoliVredenburg naar de Nicolaïkerk, naar de Werkspoorkathedraal, naar het Paushuis met twee programmaboeken: een van het Festival Oude Muziek en een van de Gaudeamus Muziekweek.

Ik denk niet dat er twee festivals zijn die zo goed op elkaar aansluiten.

Oude Muziek wil oude muziek levend houden door te blijven vragen: enerzijds naar de uitvoeringspraktijk van toen, anderzijds naar de ontwikkelingen van nu, en door beiden te stimuleren en te presenteren.

Gaudeamus is het forum voor de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers en wereldwijd, biedt hen een ontwikkelplek en een podium en brengt zo de muziek van de toekomst bij nieuwsgierige muziekliefhebbers.

Het resultaat is een tweewekelijks manifest voor klinkend erfgoed, waarin de eerste week een ode is aan wat de voorbode was van de tweede.

Het Festival Oude Muziek is renaissance en barok. De Gaudeamus Muziekweek is classical cross-over, soundscapes en moderne composities vol elektronica.  Beiden zijn niet meer weg te denken uit mijn summer in the city.

summer


credits

Festival Oude Muziek: nog t/m 6 september
Gaudeamus Muziekweek : 9 t/m 13 september

Beide organisaties zijn het hele jaar door actief en organiseren lezingen, sessies en try-outs. Check it out!

Comments are closed.