f r i d a y

work hard play harder

Friday Night Live, Friday Jazz Night, First Friday Jazz, hoeveel legendarische clubsessies vonden plaats op een vrijdag? Zeg zelf, het klinkt net iets lekkerder met een friday.

In Engeland en Australië wordt vrijdag ook wel poets day genoemd. Zo logisch! Er is geen betere dag om de dichters van de jazz te vieren. Dynamisch en vitaal, vrij en impulsief, wetend dat het de volgende dag zaterdag is en daarna zondag. Work hard, play harder.

Op 11 december 1976 zat Dexter Gordon op de afdeling business affairs van Columbia Records, te wachten tot hij groen licht kreeg voor een nieuw contract. Na eindeloos gesteggel kon hij pas om 19.30 uur in een taxi springen, down town naar de Village Vanguard. Daar gaf hij een van zijn beste shows, met tracks als Body and soul, Fenja en Fried bananas.

Fried bananas is een van mijn favoriete nummers, een bonustrack op Coming Home, het album waarop de sessies van december werden uitgebracht. Het heeft misschien niet de meest catchy melodie, maar de dynamiek tussen Gordon en trompettist Woody Shaw maakt dat ruimschoots goed. Voeg daarbij de drums van Louis Hayes en je hebt een nummer wat voor mij friday belichaamt: dynamisch en vitaal, vrij en impulsief. Karaktertrekken die ook allemaal terug te vinden zijn in de lange solo van Gordon. Van Gordon en Shaw wordt gezegd dat 1976 een hoogtepunt was. Ik geloof het meteen, te horen aan deze power-bebop op een avond in december. Guess what: een vrijdag.

Work hard, play harder en luister dit weekend vooral naar Dexter Gordon.

Fried Bananas | ’Homecoming’ live from the Village Vanguard (1976)
DJAZZ | Dexter Gordon: live in ’63 & ’64

Dexter Gordon

Comments are closed.