Hollywood is er niets bij

Spanning, romantiek, intriges en bedrog. Zo wordt Otello van Weekend Opera Utrecht (WOU) aangekondigd.

WOU is inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen. Na een vliegende start in 2012 zijn ze een Aida, Carmen en Turandot verder. Ze: dirigent Jan van Maanen en zijn organisatie. Hun idee: een pressure cooker opera met vrijwillige inzet van professionals en vergevorderde amateurs. Hun missie: op een laagdrempelige manier opera bij een breed publiek brengen.

Mits goed uitgevoerd, ben ik groot voorstander van dit soort projecten. Dit soort: laagdrempelig. Maar was laagdrempelig niet een scheldwoord? Inboeten aan kwaliteit voor een schoon geweten en goede sales? In tegendeel, bewijzen de concertante producties van WOU, met muziek en presentatie van hoge kwaliteit én een helder gebracht verhaal.

Dat laatste is voor mij essentieel in de Gesamtkunstvorm die opera is. Als ik het verhaal van een opera niet snap, blijf ik zelden geboeid. O zo zonde, want Verdi levert in Otello spectaculaire scenes met indrukwekkende koren (zoals deze openingsscene) en intens gevoelige aria’s (zoals dit moment tussen Otello en Desdemona).

WOU is het daar kennelijk mee eens. Daarom ligt in hun Otello ligt het bloedstollende verhaal van Shakespeare niet alleen in de handen van zangers en spelers, maar ook van een verteller.  Deze nobele taak is aan Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp.

Hollywood is er niets bij. Zo wordt Otello van Weekend Opera Utrecht aangekondigd. Een niet te missen spektakel, so don’t – zondag 13 september om 14.30 uur in TivoliVredenburg.


synopsis

Otello is de bevelhebber van de Venetiaanse vloot die zojuist de Turken heeft overwonnen. Jago, zijn adjudant, is jaloers op het feit dat Cassio tot luitenant is benoemd, en niet hij. Hij stookt Rodrigo die verliefd is Otello’s vrouw Desdemona, tegen Cassio op met als gevolg dat Cassio wordt gedegradeerd.

Vervolgens weet Jago het zo te spelen dat Otello denkt dat Desdemona en Cassio minnaars zijn. Zonder aarzelen vermoordt Otello zijn vrouw. Als hij ontdekt hoe de waarheid werkelijk in elkaar steekt, doodt Otello zichzelf. Jago vlucht weg.

credits

samengesteld symfonieorkest o.l.v. dirigent Jan van Maanen

Otello | Jeroen Bik (tenor)
Desdemona | Lisette Bolle (sopraan)
Iago | Willem de Vries (bariton)
Cassio | Martin van Os (tenor)
Roderigo | Robert Kops (tenor)
Lodovico/Montano | Arjan Man (bas)
Emilia | Hanneke Tichelaar (sopraan)

Venetiaanse soldaten, zeelui en Cypriotische dorpelingen | Nederlands Concertkoor & het Kinderkoor van de Zangschool Utrecht

Verteller | Ab Nieuwdorp

Otello-Weekend-Opera-Utrecht

Comments are closed.