emoties

‘Wil je een hit schrijven, zorg dan voor een zingbare melodie’, wordt ook wel in de popscene gezegd. Verdi had het goed begrepen.

Giuseppe Verdi was een echte hitschrijver. In Nabucco laat hij al zien goed gevoel voor drama en emotie te hebben, maar het zijn de melodieën die blijven hangen. Zelfs bijna tweehonderd jaar na de premiere klinkt het Slavenkoor uit Nabucco niet alleen als tweede volkslied voor de Italianen, maar ook in het stadion van FC Milan en als carnavalshit in Helmond, Brabant.

Wellicht denkt u bij emoties aan aan romantische liefde, een populair opera thema. In La battaglia di Legnano gaat het echter om nationalistische gevoelens. Verdi schreef dit werk in 1848, tijdens de zogenaamde Risorgimento, de periode waarin men hartstochtelijk een nationale staat probeerden te verwezenlijken.”Viva Italia” klinkt het al in de eerste scène, waar in werkelijkheid de leden van de Lombardische beweging “Verona” of “Milaan” schreeuwden.

Tien jaar later bereikt hij een ander emotioneel hoogtepunt, met in een paar jaar tijd wederom drie hits. Rigoletto, Il trovatore en La traviata maken van hem de belangrijkste operacomponist van zijn tijd. Ondertussen gaat hij steeds verder in het benadrukken van individuele emoties met als hoogtepunt, Aida: een opera met momenten van grote intimiteit en een HD weergave van menselijke emotie. Maar ook meer dan een liefdesgeschiedenis, waarin Egyptische veldheer Radamès verliefd is op Ethopische slavin Aïda.

Liefde voor elkaar, liefde voor het vaderland, hoe dan ook zendt Brava deze week veel emotie uit:

Aida woensdagmiddag om 14.00 uur en La battaglia di Legnano vrijdagavond om 20.30 uur


Synopsis

Aida

Egypte in de tijd van de farao’s. De veldheer Radames is verliefd op de Ethiopische slavin Aida, maar de Egyptische prinses Amneris werpt zich op als haar rivale. Na zijn overwinning op de Ethiopiërs voert Radames onder de gevangenen ook Aida’s vader Amonasro mee naar Egypte, niet wetende dat dit de Ethiopische koning is. Op verzoek van Radames worden de meeste gevangenen vrijgelaten, maar op aanraden van de hoge priester Ramfis blijft Amonasro als gijzelaar in Egypte. Tegen zijn wil verraadt Radames aan Aida en haar vader een militair geheim en hij wordt door de priesters veroordeeld tot de dood in een onderaardse kerker. Daar voegt Aida zich bij hem om samen met hem te sterven

La battaglia di Legnano

Soldaten en burgers uit heel Italië verzamelen zich in Milaan om tegen keizer Federico Barbarossa en zijn Duitse leger te vechten. Rolando, een leider uit Milaan komt zijn oude vriend Arrigo uit Verona tegen. Zij streven dezelfde politieke doelen na, en ze zijn blij herenigd te zijn, ook al omdat Rolando dacht dat Arrigo dood was. Echter: Arrigo’s voormalige geliefde is nu getrouwd met Rolando. Arrigo is nog steeds verliefd op Lida, en sluit zich, nadat zij naar Como zijn gereisd aan bij de zogenaamde Ridders des Doods die zich maar een doel hebben gesteld: overwinnen of sterven. De strijders van de Liga van Lombardije overwinnen het Duitse leger. Arrigo is hierbij ernstig gewond geraakt. Voor hij sterft, verzoent hij zich met Rolando en Lida.

(synopsis door Musico)

Comments are closed.