mazzel

Orphée en Euridice. Wat een mazzel. Hun tragische relatie creëerde een van de beste verhalen uit de geschiedenis. Een verhaal dat de wezenlijke onderwerpen van het leven aansnijdt: muziek en de dood.

Als zoon van muze Calliope bezit Orphée (of Orpheus of Orfeo) de gave van de zang- en lierkunst en daarmee ook de gave om iedereen, man, vrouw, mens en dier, boom en steen, en zelfs de dood voor zich te winnen. Hijzelf is alleen geïnteresseerd in zijn muziek, totdat Euridice in beeld komt. Helaas, het geluk is van korte duur, wanneer de bride to be wordt gebeten door een slang.

En daar begint het echte verhaal: Orphée reist af naar de onderwereld en weet met zijn betoverende muziek de Heeren van de onderwereld zo ver te krijgen dat hij zijn geliefde Euridice mee mag nemen. Op één voorwaarde: op de terugweg loopt hij voor haar en kijkt nooit achterom.

De mythe inspireerde door de eeuwen heen al vele componisten, schrijvers en kunstenaars. Zo ook barok componist Marc-Antoine Charpentier. In 1686 schreef hij de korte opera La descente d’Orphée aux enfers, een werk in twee aktes voor het Franse hof.

Zijn liefdesverdriet tipt naar mijn mening niet aan dat van Monteverdi of Gluck. Maar de momenten waarop Orphée de Hades bezingt zijn misschien wel de meest intense die Charpentier ooit schreef, en de titelrol is een waar feest voor elke tenorzanger (tijdens de première zong Charpentier hem zelf!)

Opera2Day bleef bij Charpentier. In 2013 maakte het gezelschap de voorstelling La Troupe d’Orphée: een combinatie van werken die de componist schreef voor de komedies van Molière en zijn meer diepzinnige religieuze stukken. Dat is geen willekeur. Het Haagse gezelschap heeft als missie van Den Haag een levende operastad te maken. De werken van Charpentier zijn stuk voor stuk hoogtepunten van de Franse cultuur die ook in Den Haag eeuwenlang de boventoon voerde.

Het werd een voorstelling over de macht van muziek om te vervoeren, over theater an sich, en met dansers en zangers een spektakel zoals de troupe van Orpheé het waarschijnlijk zelf gedaan zou hebben.

Zondag 11 oktober gaat de nieuwe productie van Opera2day in première: Mariken in de tuin der lusten. Daarover later meer. Nu eerst als amuse La Troupe d’Orphée: 2 oktober a.s. om 20:30 uur te zien op Brava


Credits

Opera2day
Vox Luminis
Dutch Junior Dance Division

La troupe de Orphée

Comments are closed.