fire

No jewelry
No makeup
No dancing
No rock&roll

Het is niet bepaald een accurate omschrijving van The Pointer Sisters. Toch was het woordje no dominant in het huishouden van de zusjes en de opvoeding die de befaamde girl band genoot. Gospel luisteren, het kerkkoor leiden, dat waren muzikale escapades die niet door de duivel waren uitgevonden en dus door vader (en dominee) en moeder Pointer getolereerd.

Maar bloed kruipt waar het niet kan gaan. Zus 3 wist dat haar toekomst in de muziek lag en overtuigde zus 4 om een duo op te zetten. Zus 1 besloot zich bij hen te voegen, zus 2 weer iets later en zie daar The Pointer Sisters. Een de naam die, in wisselende formaties, van ’73 tot ’89 de hitlijsten bestormde.

Ruth, Anita, Bonnie en June. Yes we can, moeten ze hebben gedacht. Het was de eerste single van hun eerste album, kwam binnen op nummer elf en zou uitgroeien tot een Rythm&Blues classic.  Het tweede album borduurde voort op de jazz en bebop stijl, maar met een belangrijke extra: Fairytale. Een countrynummer waarmee The Pointer Sisters als eerste zwarte vrouwelijke band zou optreden in the Grand Ole Opry, hét country podium in Nashville en een nummer dat later gecoverd zou worden door last but not least Elvis Presley (een leuk detail: zijn single All Shook Up, was het eerste niet-gospel plaatje dat ze stiekem kochten).

Over elk album en elk nummer kan zo veel en meer worden gezegd, maar mijn personal favorite is het album Energy. Het kwartet was inmiddels een trio en deed onder bezielende leiding van producer Richard Perry (Planet Records) een gouden zet: een cover van Bruce Springsteens Fire. Hun versie schoot naar nummer twee in de Hot 100 charts en internationaal naar nummer 1 in o.a. België, Nederland, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Anita Pointer zingt de lead in deze aangenaam mellow en sexy tune. Vrijdagnacht zendt DJAZZ nog meer juweeltjes uit van de Pointer Sisters.

tune | Fire
DJAZZ | 30 minutes of Pointer Sisters
go | festival Jazz International Rotterdam

Comments are closed.