vager = beter

Modern?

Noem het liever hedendaags. Dat klinkt iets vager en dus beter, want alleen in combinatie met muziek lijkt modern een negatieve connotatie te hebben.

Per generatie verschilt de omschrijving een beetje. Piep-knor was de licht-uitdagende term van mijn muziekdocent op de middelbare school. Hij was fan van het genre en in ons laatste jaar kregen wij dan ook de opdracht: maak een moderne compositie. C o o l: onze noten bleven niet alleen op papier staan, maar werden uitgevoerd door een heus ensemble.

Insomnio maakt hedendaagse muziek. Het ensemble bestaat uit zeventien musici die boven alles hedendaagse gecomponeerde muziek midden in de samenleving wil plaatsen: moderne muziek voor iedereen. Van een tiental self-called componisten deinsden ze dan ook niet terug en het resultaat was de beste uitvoering mogelijk.

“Best mogelijk?” Ouf, dat klinkt moeizaam. Is het dusdanig moeilijk om nieuwe muziek zo uit te voeren dat iedereen kan genieten? Precies deze zoektocht werd in 2012 vastgelegd door een cameracrew. De documentaire Prikkeldraad toont het werkproces van dirigent Ulrich Pöhl, musici en artistieke leiding. In Parijs ontmoet het ensemble de grote componist Pierre Boulez. Met hem bereidt Insomnio zich voor op de studio-opname van Boulez’ meesterwerk Le marteau sans maître (lett: de hamer zonder meester).

Over Le marteau: Boulez maakte qua klank, bezetting en structuur een ongebruikelijk stuk. In drie delen, geïnspireerd op gedichten van René Char, presenteert hij zijn muzikaal materiaal. Elk deel ontvouwt in twee andere delen en niet per se in die volgorde: nummer 1, 2 en 3 zijn in één stijl geschreven, 2, 4, 6, 8 en 9 hebben een heel ander idioom. Naast de lijnen in fluit en sopraan, is het pizzicato, gitaar en slagwerk galore. Overweldigende muziek die niet alleen voor de kenner interessant is. Of zoals recensent Roland de Beer schreef: klanken die hun charme vinden in hun stekeligheid.

Prikkeldraad is vrijdagavond te zien op Brava.

Pöhl et Boulez


credits
regisseur en camera | Rino Gouw
producent | Jan de Wit
productie | Postmen
muziek | Insomnio o.l.v. Ulrich Pöhl

Comments are closed.