Händels Messiah. People l o v e Händels Messiah. Ik las een Engelse recensie: “The sublime, the grand, and the tender, adapted to the most elevated, majestic and moving words, conspired to transport and charm the ravished heart and ear.” Vrij vertaald: Handel gaat recht oor en hart in.

De Messiah vertelt het verhaal van Jezus – geboorte, dood en herrijzing – en wordt eigenlijk vooral geassocieerd met Kerstmis, of iets genuanceerder: de adventsperiode, een voorbereiding op een dankbare en intense beleving van Kerst.

Maar eigenlijk schreef Händel de Messiah niet als kerstcompositie. Hoe we dat weten? Om te beginnen was de eerste uitvoering van het werk op 13 april 1742: 19 dagen na Pasen. Dat is geen toevalligheid van Händels kant: had hij voor kerst geschreven, dan was de Messiah met kerst uitgevoerd.

Daarnaast gaat alleen het eerste deel over de geboorte van Jezus Christus. Het tweede en derde deel gaan over zijn dood, herrijzenis, de uitstorting van de Heilige Geest tijdens Pinksteren en vervolgens de wederopstanding van de doden: niet typisch Kerst.

Bent je Messiah fan, dan heb je wellicht ook goed naar het libretto (de tekst) gekeken. Niet alle zinnen komen letterlijk uit de Bijbel en dat is logisch: het verhaal van Jezus is er een uit het Nieuwe Testament, terwijl de meerderheid van de woorden uit de Messiah van het Oude Testament zijn.

Hoe de Messiah zich dan van Pasen naar Kerst heeft verplaats? Händel vertelt met de Messiah een verhaal waarin verlossing centraal staat, en niet zo zeer de geboorte of dood van deze verlosser.  Ik vind het dan ook sterk dat Händel niet eindigt met een lege tombe, maar dat hij het verhaal doortrekt naar de vergeving van de mensheid, de herrijzenis van alle doden: de tijdloze boodschap van verlossing voor allen.

En daarnaast: People l o v e Händels Messiah.

Zaterdag 26 december is de Messiah te zien op Brava, uitgevoerd door het terecht wereldberoemde koor van het Kings College uit Cambridge. Voor de kapel maakte artiest Miguel Chevalier een truly amazing projectie.

Check it out. Merry Christmas!

Miguel Chevalier

Miguel Chevalier for the chapel of Kings College, Cambridge, October 2015

 

Comments are closed.