<3

The perfect match: Bachs Brandenburg en het Freiburger Barockorchester.

In 2014 toerde het orkest met dit programma door Europa. Een serie live registraties en een best sellend album waren het resultaat. Waarom zijn de Brandenburg Concerten nog steeds zo populair?

Bach schreef de Brandenburg Concerten in 1721 voor markies Von Brandenburg, in de hoop voor hem te mogen werken. De toen nog jonge Bach maakte een zesdelige serie waarin elk concert weer anders klinkt. De muziek is virtuoos, intens, vrolijk en leent zich, bijna 300 jaar later, nog steeds voor eigen creativiteit en nieuwe interpretatie van de uitvoerenden.

Aan het derde concert wordt vaak gerefereerd als een voorstelling, in de letterlijke betekenis van het woord: Bach behandelde elk instrument als gelijke (in plaats van een groep solisten los te koppelen van het orkest, gebruikelijk in het concerto grosso). Het resultaat is een concert waarin elke strijker zich voorstelt alsof het solo speelt. Nikolaus Harnoncourt, Bach dirigent, noemde het ook wel een ode aan de viool: want zijn de alt, cello en bas niet grote versies van dit uitermate Italiaanse instrument?

Dat laatste is interessant. Door de Brandenburg concerten klinkt duidelijk de Zuidelijke sfeer van Italië en de Adriatische zee. Misschien maakt dat de reeks zo luchtig.

Overigens werd destijds menig muzikant nerveus van deze moeilijke muziek. Markies von Brandenburg nam Bach dan ook niet aan. Er kon zelfs geen bedankje van af.

Dat zou nu wel anders zijn. Herr Bach is nog steeds een object of affection. Bij Brava is hij deze week vaak terug te vinden: te zien, te luisteren en zelfs te winnen. Leden van de foyer maken kans op kaarten voor de Bach Academie Brugge én voor de Bach Dagen in het laatste weekend van januari.

say oui ! :

Brandenburg concert nr. 3
Dona nobis pacem
Gideon Kremer: Back to Bach

Freiburger Barockorchester

Comments are closed.