And the nominees are..

Ieder jaar reikt de Gaudeamus Muziekweek een prijs uit aan een aanstormend compositietalent onder de 30 jaar. De gelukkige winnaar gaat naar huis met een opdracht ter waarde van €5000 euro en een goede carrière boost. Voor het zover is zijn tijdens Gaudeamus van iedere genomineerde drie composities te horen.

Maar wie zijn die nieuwe aanstormende componisten eigenlijk? Iedere dag een van de vijf nominees op 24classics!

James O’Callaghan
Hoe luisteren wij naar onze omgeving? Hoe luisteren wij naar muziek? En hoe  deze vormen van luisteren elkaar beïnvloeden? Dit soort vragen hebben een centrale rol in het werk van de Canadese componist James O’Callaghan. Hoe kunnen we ontvankelijk zijn voor geluiden die we niet als muzikaal beschouwen?

Quote
“Als iemand met een snoeppapiertje ritselt, hoest of kraakt met een stoel, dan schakelen we heel gemakkelijk over en besluiten we dat het geen onderdeel is van de uitvoering. Ik ben erg geïnteresseerd in het spelen met en ontwrichten van deze grenzen.”

Nog iets anders?
Via een van zijn leraren, Barry Truax, leerde O’Callaghan de wereld van soundscapes, akoestische ecologie (de studie naar de auditieve relatie van mensen tot hun omgeving) en opgenomen geluid kennen. Vanuit die achtergrond raakte hij geïnteresseerd in alledaagse geluiden, hun omgeving en hoe men daarmee omgaat.

James op Gaudeamus
Composer’s kitchen
A night out with Modelo62
Sand in an hourglass

JAmes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.