Podium Witteman

holland-baroque
Photo by Wouter Jansen ©

Een feestelijke opening van het seizoen. Klinkt dat altijd een beetje suffig? Niets bleek minder waar bij de Kick-Off van Podium Witteman gisteravond! Productie-, redactie- en presentatieteam maakten er een waar en waardig feestje van. Hoe kon het ook anders. Aan tafel bij Paul Witteman zaten niemand minder dan Daniele Gatti en Judith en Tineke Steenbrink, respectievelijk de nieuwe chef-dirigent van Koninklijk Concertgebouw Orkest en de artistieke leiding van Holland Baroque. Beiden hadden een delegatie meegenomen van de clubjes waar ze zo enthousiast voor of tussen staan. De aanvoerders van het KCO speelden een serenade van Brahms. Holland Baroque speelde met trompettist Eric Vloeimans een carrousel van non-genres, want, zoals Vloeimans verwoordde: in hokjes denken doen we niet. Er was aandacht voor piepjong 9-jarig talent Anna Kuvshinov, die even intelligent speelde als praatte en Floris Kortie riep (roept!) op aan senior Nederland om een 70+ orkest op te richten.

En daarna begon het misschien pas. Hoofdredacteur Joost van Krieken vertelde hoe hij drie jaar geleden het trio Paul, Mike en Floris bij elkaar zocht, vond en met hen de NPO overwon. Sowieso: kan iemand Floris even een groot chapeau opzetten? Hij is even aimabel als cool, op TV en in real life en precies wat de klassieke muziek scene nodig heeft. FUSE speelde, Mike zong, terwijl menig KCO, DNO, Bach en Radio afgezant aan champagne nipte, of gewoon Spa Rood, en de Foodhallen Amsterdam pintxos verzorgde.

Er wordt al gefluisterd dat de PW kick-off het boekenbal van klassiek Nederland is. Daarvoor was het misschien nog iets te braaf. Aan de buitenkant althans. Want ik heb zo het gevoel dat dit een spectaculair seizoen klassieke muziek wordt. Zowel op Podium Witteman als daarbuiten.

Podium Witteman is elke zondag om 18:10 te zien op NPO
Ben of ken je een 70+ begenadigd muzikant? Stuur dan nu een mailtje naar podiumwitteman@ntr.nl

 

 

 

 

Comments are closed.