Caliban: must see at OFF

Een interview met top of the bill regisseur Lotte de Beer. Ik assisteer haar bij Caliban.

Lotte de Beer: ‘In deze tijd zijn gedeelde ervaringen van levensbelang’

door Jappe Groenendijk/fotografie: Desiré van den Berg

lotte-de-beer-in-deze-tijd-zijn-gedeelde-ervaringen-van-levensbelang-1500x977

Regisseur Lotte de Beer is dit jaar artist in residence tijdens het Opera Forward Festival. Ze drukt een flinke stempel op deze tweede editie van het festival met maar liefst twee nieuwe producties: The New Prince en Caliban. Topdrukte dus, toch maakt ze tijd om tussen de repetities door te vertellen over beide voorstellingen.

Twee wereldpremières in één week lijkt haast onmogelijk, hoe doe je dat?
‘Ja dat vraag ik me ook wel eens af!’, antwoord ze lachend, waarna ze vervolgt: ‘allereerst vergt dat natuurlijk een heel goede voorbereiding en planning. We hebben de repetitieperiode van Caliban vervroegd: we repeteren nu eerst vier weken aan deze productie. Vervolgens repeteren we zes weken met The New Prince. En vijf dagen voor de première hernemen we Caliban.’

Lotte heeft groot vertrouwen in haar regieassistenten Lisenka Heijboer Castañon en Kenza Koutchoukali. Zij krijgen tijdens het maakproces veel vrijheid en artistieke verantwoordelijkheid. Ik vraag Lisenka, die bij het gesprek is aangeschoven, hoe het is om met Lotte in een team te werken. Ze antwoordt: ‘precies wat je zegt: in een team. Geen regisseur als dictator, maar samen iets maken. Lotte heeft talent om te zien waar mensen goed in zijn. En ze geeft je vervolgens ook echt de kans om dat te doen.’
Lotte beaamt deze werkwijze: ‘Zo wordt je productie ook veel slimmer. In opera komen zoveel disciplines samen, daar moet je anderen bij betrekken. Bij Operafront heeft bovendien iedereen altijd verschillende functies, naast regieassistent ben je soms ook productieleider of rekwisiteur. Dat is heel gezond’ [..]


#seriousnamedropping. Maar for real: dat Lotte mijn naam noemt zegt genoeg over haar werkwijze. Ik leer ontzettend veel en ben super duper blij dat ik aan deze opera kan meewerken. Haar kijk op Shakespeares personage Caliban en wat ze daarmee doet maakt de gelijknamige opera een must see. Come check it out tijdens OFF en lees hier de rest van het interview met Lotte!

Opera Forward Festival: 18 t/m 31 maart 2017 | Amsterdam

 

 

Comments are closed.